4 momenten in je leven waarbij een notaris onmisbaar is

Je rijdt vast weleens langs het statige gebouw van een notaris in Steenwijk. Maar wat is een notaris eigenlijk? En wat gebeurt er op een notariskantoor? In deze blogpost ontdek je in welke situaties één nodig bent.

Een notaris is iemand die officiële akten kan opmaken. Dit zijn akten waarmee u een sterkere rechtspositie heeft dan met een onderhands document. Hij of zij is onafhankelijk en onpartijdig en is verplicht om cliënten te informeren over hun rechtspositie. Naast het maken van de akten, zorgt hij ervoor dat deze in de benodigde registers worden opgenomen.

 
2 mannen die elkaar een hand geven

1. Ondernemen

Wil je een bedrijf oprichten, bijvoorbeeld een besloten vennootschap (BV), dan kan de notaris jij hierover advies geven. Ook als je een stichting of vereniging wilt beginnen, kan de notaris je advies geven. Heb je een partner, dan kan de notaris ervoor zorgen dat je partner geen risico loopt bij jouw faillissement, ziekte of overlijden.

2. Trouwen of samenwonen

Bij het trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap regelt de wet dat alle schulden en bezittingen van jullie beiden zijn. Wil je dit niet, bijvoorbeeld omdat je een eigen bedrijf hebt, dan kun je huwelijkse voorwaarden bij de notaris laten vastleggen.

3. Huis kopen

Wanneer je een huis koopt, ontkom je niet aan een bezoek aan de notaris. Deze stelt de leveringsakte op. Heb je een hypotheek aangevraagd, dan is de notaris ook degene die de hypotheekakte opstelt.

4. Testament opmaken

Wie na jouw overlijden je bezittingen krijgt, leg je vast in een testament. Omdat je de toekomst niet kunt voorspellen, kun je niet vroeg genoeg een testament laten opmaken. Na verloop van tijd kun je dit document herzien, wederom bij jouw notaris in Steenwijk.

Terug naar overzicht

Wekelijks alle evenementen ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief