7 voordelen van een Aankoopmakelaar

Wanneer je van plan bent om een huis te kopen komt er veel op je af. Daarom kan het verstandig zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen die je helpt met het zoeken van een geschikte woning die voldoet aan alle wensen.

aankoopmakelaar huis kopen

Eisen en wensen in kaart brengen

Wanneer jij of jullie hebben besloten om een huis te willen gaan kopen in de regio Steenwijk zijn er nog veel vragen die beantwoord moeten worden. Denk hierbij aan: Wat voor een type woning willen we, hoeveel slaapkamers, wil je een tuin op het zuiden, in welke buurt willen we wonen en welke prijs willen we daarvoor betalen. Om globaal een beeld te krijgen wat er in de markt beschikbaar is kan je terecht op websites zoals Funda en Jaap. Samen met de makelaar loop je stapsgewijs bovenstaande punten door en zal je tot wellicht verrassende conclusies komen wat je droomhuis kan worden.

Huis bezichtigen

Wanneer de eisen en wensen goed in kaart zijn gebracht kan je gaan een aantal huizen en/of appartementen selecteren welke je wilt bezichtigen. Daarnaast heeft de makelaar veel inside informatie over veelal de huidige eigenaren en wat er speelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een scheiding of dat men moet verhuizen in verband met werk. Afhankelijk van wat je afspreekt kan de aankoopmakelaar de eerste keer al meegaan of (pas) bij een tweede bezichtiging. Wanneer je helemaal verliefd bent op de woning kan de makelaar je weer met beide benen op de grond zetten door je te attenderen op de mindere kanten van de woning.

Bestemmingsplan

Als het ideale plekje eenmaal is gevonden en je wilt een bod uitbrengen zal de makelaar eerst nagaan of er geen gekke dingen staan in het bestemmingsplan. Het zou natuurlijk zonde zijn als er echter je vrijstaande huis ineens een appartementencomplex wordt gerealiseerd.

Ontbindende voorwaarden

De aankoopmakelaar gaat je helpen om de ontbindende voorwaarden te bepalen. Een ontbindende voorwaarde is dat je de financiering niet binnen een bepaalde periode rond krijgt. Een andere voorwaarde die je kan laten opnemen is dat uit de bouwtechnische keuring geen onverwachte zaken naar boven komen zoals een dak wat lek is of dat de douche niet goed functioneert. De ontbindende voorwaarden geef je door samen met bod richting de verkopende partij.

contract tekenen handtekening

Onderhandelingen

Wanneer je een bod wilt uitbrengen op het huis of appartement is dit goed om dit te bespreken met een aankoopmakelaar. Een makelaar kent immers de markt en weet wat het object of moet kosten. Daarnaast kunnen de onderhandelingen een langdurig proces zijn waarbij veel emoties kunnen loskomen. Het is dan handig om een onafhankelijk persoon in de vorm van een aankoopmakelaar te hebben die los van de emoties een beslissing kan maken.

De Koopakte

Als de verkopende partij het bod accepteert kan er een gat in de lucht gesprongen worden. Maar vergeet niet dat de administratieve rompslomp daarna pas begint. De koopakte is daar één van welke door beide partijen ondertekend dient te worden. Al het papierwerk wordt geregeld door de aankoopmakelaar zodat jij alleen nog maar handtekeningen hoeft te zetten.

Notaris, Taxateur

Als aankopende partij mag jij de notaris bepalen waar de overdracht zal plaatsvinden. De aankoopmakelaar zal je hier advies voor geven en alles eromheen regelen. Daarnaast zal er een taxatie plaats moeten vinden ten behoeve van de hypotheek en om vast te stellen of het wel om een legale transactie gaat.

 

Met al deze punten hebben we geprobeerd om jou een goed beeld te geven wat de voordelen zijn van een aankoopmakelaar. In Steenwijk en omgeving hebben we diverse makelaarskantoren welke allen geschikt zijn om je te helpen met het vinden van de juiste woning.

Terug naar overzicht

Wekelijks alle evenementen ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief