8 gouden tips voor het kopen van een huis

Een huis kopen blijft een spannende gebeurtenis en zal je als het goed is niet zo vaak doen in je leven. Met de volgende 8 gouden tips wordt de aanschaf van een woning een stuk makkelijker.

groot huis gouden tips makelaardij

Stel je budget vast

Van nummer één van de lijst van 8 gouden tips is dat je het budget vast moet stellen. Bedenk hierbij wat je maximaal per maand kwijt wilt zijn aan hypotheeklasten. Kijk dus niet naar wat je maximaal kan lenen volgens de dan geldende hypotheekregels. Ga dus bij jezelf na of je het te verwachten bedrag per maand echt wilt uitgeven aan hypotheeklasten. Een vuistregel is om maximaal 30% van je inkomen te gebruiken voor je hypotheek. Houdt ook rekening met dalende inkomsten. Zo kan één van jullie minder uren gaan werken als bijvoorbeeld de kinderwens uitkomt. Anders voorbeeld is dat je partner nog wel de hypotheek kan betalen wanneer de ander overlijdt. Naast deze zijn er nog tal van andere vragen, een financieel adviseur kan je helpen.

Financiering

Je kan de hulp inschakelen van bekenden wanneer je zelf niet over voldoende middelen beschikt. Denk hierbij aan vrienden of familie. De afgelopen jaren mag je namelijk voor €100.000 euro belastingvrij schenken wat voor beide partijen interessant kan zijn. Een andere optie is om je ouders mee te laten tekenen om zo de financiering rond te krijgen van jullie droomhuis. Zo kan de bank flexibelere regels hanteren. Wil je gebruik maken van deze constructie is het aan te raden om alles in een contract te zetten. Zo voorkom je narigheid wanneer de situatie iets minder rooskleurig is.

Advies

Als het goed is koop je in je leven maar één of twee keer een huis. Het is daarom niet onverstandig om extern advies in te winnen alvorens je een beslissing neemt. Een financieel adviseur kan onafhankelijk advies geven terwijl bijvoorbeeld een bank alleen zijn eigen producten zal aanbevelen.

Naast de hypotheek is het goed om bekenden te vragen wat de bijkomende kosten zijn als je eenmaal een huis hebt. Denk hierbij aan gas, water, licht, gemeentelijke belastingen en onderhoudskosten zoals schilderwerk.

Hypotheek

Heb je al het advies ingewonnen wat je nodig bent dan kan je gaan nadenken over de hypotheek. Als eerste heb je het type hypotheek. Je kan op dit momenteel bij een nieuwe hypotheek alleen kiezen uit een lineaire- of annuïteiten hypotheek af te sluiten. Veel mensen kiezen voor een annuïteiten hypotheek omdat je dan aan het begin van de looptijd minder hoeft te betalen. Maar weet je eigenlijk wel dat een lineaire hypotheek uiteindelijk goedkoper is doordat je minder rente betaald? De reden dat veel mensen niet kiezen voor een lineaire hypotheek is dat ze aan het begin van de looptijd een hoger maandbedrag kwijt zijn dan bij een annuïteiten hypotheek. Naast het type hypotheek kan je ook de looptijd van de rente vaste periode bepalen. Zo zal een korte looptijd een lager rentepercentage kennen dan als je de rente periode hoger zet. Als laatste is het mogelijk om de hypotheek op te splitsen in meerdere hypotheekdelen. Bij elk hypotheekdeel kan je vervolgens kiezen uit de looptijd van de rente en type. 

Voorwaarden

De hypotheekverstrekker heeft voordat deze geld aan je geeft een aantal voorwaarden die je moet accepteren. Je doet er goed aan om de voorwaarden goed door te lezen en te begrijpen. Wanneer je als starter voor het eerst een huis koopt zie je dat de rentevaste periode voor een langere tijd wordt vastgezet. De kans is echter klein dat de starter ook daadwerkelijk twintig jaar in hetzelfde huis blijft wonen. Een vraag die dan boven water komt drijven is of de hypotheek meegenomen mag worden. Andere voorbeelden zijn:

  • Moet de oude woning eerst verkocht zijn alvorens je een nieuw huis mag kopen?
  • Hoeveel tijd mag er tussen de verkoopt van het oude huis en de aankoop van het nieuwe huis zitten?
  • Zijn er extra eisen wanneer de lening verhoogd moet worden voor bijvoorbeeld een verbouwing?

Naast deze zullen er vast en zeker nog meer vragen zijn. Een hypotheek adviseur kan je hierbij helpen.

Pensioen

Wanneer je de pensioen gerechtigde leeftijd hebt bereikt zal je merken dat je inkomsten ook veranderen. Vroeger kreeg je ongeveer 70% van het laatste verdiende salaris, helaas gaat de vlieger nu niet meer op en zal dit percentage lager liggen. Het is daarom goed om beseffen dat je straks de hypotheek nog wel kan betalen wanneer je met pensioen gaat. Door tussentijds af te lossen gaan de maandelijkse lasten omlaag en voorkom je dat je met een hoge hypotheek blijft zitten.

Spaargeld

De tendens is dat je steeds vaker eigen geld mee moet nemen wanneer je een huis wilt kopen. De overheid wil graag de totale hypotheekschuld omlaag brengen en ontmoedigd daarom om bij aankoop van een huis extra geld mee te financieren. In praktijk komt het er op neer dat de Kosten Koper vaak uit eigen financiële middelen worden betaald. Elke €10.000 euro wat je kan besparen op de hypotheek levert je elke maand ongeveer €50 euro aan besparing op. Dat is natuurlijk niet veel maar als je uitrekent dat je elk jaar €600 bespaard en dit bijvoorbeeld 20 jaar lang dan kom je op €12000 euro uit. Dat is al met al een aardige besparing.

Subsidie

Bij de aankoop van je huis zijn er wellicht subsidies waar je aanvraag op kan maken. Zo zijn er duurzaamheid subsidies om bijvoorbeeld je huis te laten isoleren, het monteren van dubbel glas of zonnepanelen aanschaffen. Daarnaast heb je de starterslening. Dit is een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor het kopen van je eerste koophuis. De starterslening kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek. De starterslening is procentueel vaak een stuk lager dan de hypotheekrente.

Terug naar overzicht

Wekelijks alle evenementen ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief