Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Track & Sign opleiding NL

24 oktober 2020 van 09:00 tot 16:00

Diersporen (‘track & sign’) is een pijler van bushcraft. Daarom gaat het 2e boek van EXTRA daar ook over, in dit geval over alleen prenten. Altijd en overal kun je sporen vinden van dieren als je buiten bent. Je omgeving zit vol met sporen en elk vertelt zijn eigen verhaal. Het logo van EXTRA is zo’n verhaal. Wij nemen je graag mee in de fascinerende wereld van diersporen!

– 6 zondagen (theorie / lezing plus aansluitend excursie) –

De opleiding bestaat uit 6 zondangen met telkens een lezing en aansluitend een excursie. De eerste 3 keer richten wij ons volledig op ‘tracks’ (prenten). De volgende 3 keer gaan over ‘sign’ (alle andere sporen). Tijdens de lezingen krijg je aan de hand van duidelijke foto’s veel uitleg. Aansluitend gaan we het veld in om in de praktijk verder te leren. Ook hier weer krijg je ter plekke uitleg over de gevonden diersporen. Deze veldexcursies doen wij bewust in verschillende terreinen, van cultuurlandschap, oude bossen op de Veluwe, tot een water- en moerasgebied. Wij leiden je daar graag rond. Los daarvan word je zelf ook aan het werk gezet tussen de weekenden in!
Wij leren je prenten van verschillende dierfamilies herkennen zoals hoefdieren, hondachtigen, marters, knaagdieren, enz. Niet alleen de opbouw van hun prenten, maar ook de verschillen tussen voor- en achterpoot en hun manieren van lopen. Verder krijg je uitleg over al die andere sporen (‘sign’) die buiten te vinden zijn zoals wissels, nesten, legers, vraat, etensresten, enzovoorts. Ook hier weer ondersteund met veel foto’s, maar ook zelf verzamelde sporen.

De CyberTracker (CT) methode kent geen workshops, alleen maar ‘evaluations’ (een soort toets van je kennis). Dit is dan ook geen officiële CT-cursus, maar we geven wel les volgens deze methode.
In 2012 kwam ik in contact met de CT-methode in Engeland en ik heb de methode meteen overgehaald naar Nederland. Bij de evaluation in 2014 heb ik een ‘Specialist’ certificaat gehaald en in de afgelopen jaren deelgenomen aan ‘evals’ in Duitsland, Spanje en de VS (Colorado). Ondertussen is mijn opleiding om zelf ‘evaluator’ te worden begonnen. Ook Aaldrik heeft meerdere keren met een ‘ct eval’ meegedaan en daar een level III score gehaald.

Wij zijn ervan overtuigd dat je na deze cursus anders om je heen gaat kijken en meer zult gaan zien, zelfs in je eigen tuin gaat er een wereld voor je open!
Je kunt deelnemen omdat je meer wilt weten over diersporen, of omdat je wilt meedoen aan een CyberTracker evaluation en je op deze manier goed wilt voorbereiden.

Inhoud van de opleiding:

Uitgebreide theorieavonden en daarna praktijk in het veld over:
‘Tracks’: Prenten van verschillende dierfamilies (zoogdieren, vogels, amfi/reptielen, insecten)
Morfologie (voet opbouw) van poten en prenten
Het verschil tussen voor- en achtervoeten
Verschillende manieren van lopen kunnen herkennen
‘Sign’: alle overige sporen zoals, vraat, etensrest, braakbal, nesten, veren, poep, enz enz
Introductie ‘CyberTracker’ methode
Middelen en materialen
Vastleggen van gevonden sporen
Theorie in binnenlokaties.
Veldexcursies in verschillende landschappen (cultuurlandschap, Veluws bosgebied, rivier / moeraslandschap)

Duur: 6 zaterdagen van 9:00 tot ±16:00 uur
Aantal deelnemers: minimaal 6 – maximaal 12
Locatie: meerdere, info volgt na aanmelding
Prijs:
€ 595,=
Betalen in termijnen is uiteraard mogelijk.
Inclusief BTW, alle lessen, excursies, binnenlokatie lezingen en koffie / thee.
Exclusief lunch en eigen vervoer.
(Aanbetaling 150,=)

Kijk voor meer info en aanmelden op:
https://extrabushcraft.nl/aanbod/opleidingen/track-sign-opleiding-nederland

Gegevens

Datum:
24 oktober 2020
Tijd:
09:00 tot 16:00
Site:
https://www.facebook.com/events/271865910455830

Locatie

EXTRA – Maak buiten je thuis
Dorpsstraat 13
Vledder, 8381 AM NL
+ Google Maps