Avondje bowlen? Goed idee!

Het begint natuurlijk allemaal met die bowling schoenen. De kleurencombinatie herken je uit duizenden: rood, groen en wit. Het nummer van je maat staat achterop en als je geluk hebt kun je zelfs kiezen tussen veters of klittenband. Als je al vaker hebt gebowld, dan weet je hoe het er aan toe gaat in het bowlingcentrum. Nadat je een paar bowling schoenen hebt gevonden, bestel je een drankje met wat lekkere hapjes erbij. Het enige wat dan nog rest is alle namen van je medespelers invoeren op het scorebord. Laat het spel beginnen!

bowlingschoenen bowlingbaan

De oorsprong van bowlen

Men zegt dat de oorsprong van bowlen kan worden getraceerd tot in de tijd van de Grieken en de Romeinen. Logischerwijs werden de bowlingballen destijds nog van hout gemaakt. Heden ten dage wordt de bowlingbal gemaakt van urethaan, plastic, kunststof of een combinatie van deze materialen. Wist je dat in Nederland bowlen wordt steeds meer in competitieverband wordt gespeeld? Naast regionale en nationale kampioenschappen zijn er onder leiding van een lokale vereniging regelmatig bowling toernooien. Er zijn verschillende categorieën toernooien, bedoeld voor spelers van alleen de eigen vereniging, serieuzere wedstrijdbowlers en bowlers die internationaal actief zijn.

De regels van het spel

Voordat je aan dit aloude spel begint, is het goed om op de hoogte te zijn van de belangrijkste regels. Zoals je weet, staan er bij de meest bekende variant van bowlen tien pins (ook wel kegels genoemd) aan het einde van de baan, in de vorm van een driehoek. Er zijn echter ook varianten met negen of vijf pins. Je speelt twee ballen achter elkaar, tenzij je in de eerste worp al een strike gooit: dus alle pins in één keer omverwerpt. Gooi je in je eerste beurt geen enkele pin om en bij de tweede beurt alle kegels in één keer, dan noemen we dat een spare. Gooi je een strike, dan krijg je de punten van de twee beurten daarna extra bij de tien punten van je strike. Bij een spare krijg je de punten van één beurt er extra bij. Krijg jij al zin om te bowlen? Boek dan je bowlingbaan bij het bowlingcentrum in Steenwijk!

Terug naar overzicht
uitjes in de kop banner

Wil je hier ook adverteren, neem dan contact met ons op.