Financieel onafhankelijk: in 3 stappen naar een vervroegd pensioen

De AOW staat onder druk; geen wonder dat we steeds later met pensioen moeten. Gekoppeld aan pensioenfondsen die kwetsbaar blijken in tijden van crisis, is het logisch dat steeds meer mensen hun financiële onafhankelijkheid in eigen handen willen nemen.

Volgers van de FI/RE-beweging (Financial Independence, Retire Early) gaan soms al vóór hun veertigste met pensioen. Is dat alleen iets voor dikbetaalde managers, of kan jij met slim investeren ook financieel onafhankelijk worden? Wij vroegen financiële adviseurs in Steenwijk wat zij iemand zouden aanraden die vervroegd met pensioen wil.

financieel onafhankelijk man met geld tien euro biljetten

1. Kijk kritisch naar je uitgaven

De eerste stap is het op een rij zetten van je inkomsten en uitgaven. Voor iemand die in loondienst werkt, zijn de inkomsten vaak vast. Een ondernemer heeft vaak een minder voorspelbare inkomensstroom. En dat maakt deze oefening des te belangrijker.

Hoeveel geef je uit op maandbasis? Je hebt hier misschien een idee van, maar door met een ‘expense tracker’ je uitgaven een maand bij te houden, leg je allerlei zwakke punten bloot. Bijvoorbeeld dat je veel geld uitgeeft aan buiten de deur eten, of aan kleding.

Met die informatie ga je vervolgens aan het werk. Waar kun je op besparen? Welke goede gewoonten dien je te creëren om geld te besparen, zodat je dat geld opzij kunt leggen voor je pensioen? Je hoeft echt niet als een vrek te leven, al zou dat jouw pensioendatum snel dichterbij brengen!

2. Zet het geld aan het werk

Met geld kun je méér geld maken. Financieel adviseurs zijn het erover eens dat je zelf prima een vermogen kunt opbouwen dat een stroom passief inkomen genereert. Koop bijvoorbeeld dividendaandelen, die elk kwartaal een deel van de winst uitkeren, en weersta de verleiding om ze te verkopen. Of investeer in vastgoed, dat je vervolgens verhuurt. Indexfondsen zijn misschien wel de makkelijkste manier van investeren.

3. Ga meer verdienen

Als je eenmaal goed op de kleintjes let en een groot percentage van je loon weet te sparen, is het tijd om na te denken over je inkomsten. Hoe kun je meer verdienen? Kun je nog meer promotie maken of zit je op een doodlopend spoor? Is er een vaardigheid die je kan leren waardoor je veel waardevoller voor jouw chef (of een ander bedrijf) wordt? Of kun je wellicht een bedrijfje opstarten naast je werk en daar een tweede inkomen mee binnenhalen? Hoe eerder je dit doet, des te groter het effect van de rente-op-rente wordt.

Terug naar overzicht

Wekelijks alle evenementen ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief