Huis kopen, opknappen en doorverkopen: riskant of slim?

Op televisie zijn ze al jarenlang een hit: de programma’s waarin investeerders een huis kopen, opknappen en weer doorverkopen. Het liefst doen ze dit zo snel mogelijk, zodat ze daarna een nieuw huis kunnen aanpakken.

Maar hoe realistisch is dit scenario? Kun je particulier of bij een makelaar zo’n opknapper vinden en kan jehem na verbouwing snel weer kwijt? WeIn deze blogpost verkennen we de (on)mogelijkheden van het house flipping.

huis in de steigers huis doorverkopen

Bouwval opknappen

In korte tijd winst maken met de verkoop van een woning is mogelijk als je een opknappertje koopt; een huis waar veel werk aan is. Bij dit type huis ligt de prijs per vierkante meter lager dan bij een woning waar iemand direct in kan. Waarom? Omdat veel kopers opzien tegen de tijd en kosten die een verbouwing met zich meebrengt. Als investeerder kun je winst maken door de verbouwing voordelig en tegelijkertijd goed uit te voeren.

Vergunningen aanvragen

Wat ook kan, is een woning meer waard maken door vergunningen rond te krijgen. Bijvoorbeeld een vergunning om één huis op te delen in appartementen, of een vergunning om een verdieping toe te voegen. Daar is uiteraard tijd, moeite en geld voor nodig, vanwege het traject dat je bij architect en gemeentehuis doorloopt.

Er zijn méér kosten

Een verbouwing of vergunning mag iets kosten, maar daarmee is de kous niet af. Er zijn méér kosten waar je rekening moet houden om de haalbaarheid te bepalen:

Notaris
Makelaar
Verzekering(en)
Overdrachtsbelasting

Een makelaar in Steenwijk kan je adviseren bij dit proces. Zo leer je welke valkuilen er zijn, waar de kansen liggen en of jouw haalbaarheidsstudie realistisch is.

Terug naar overzicht

Wekelijks alle evenementen ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief