Fietsen in Steenwijk

De omgeving van Steenwijk leent zich uitstekend voor prachtige fietstochten.

FIETSROUTES

Fietsknooppunten
Bepaal zelf uw route door Steenwijk en omgeving. Dat kan heel gemakkelijk met de fietsknooppuntenkaart. Verbind de knooppunten met elkaar en bepaal zelf de lengte en route van uw fietstocht. En bevalt het fietsen goed, dan “knoopt” u zo een stukje bij uw route aan. De fietsknooppuntenkaart van Steenwijk en omgeving is verkrijgbaar bij de Tourist Informatiepunten in de regio.

Kant en klare fietsroutes
We hebben een aantal kant en klare fietsroutes gemaakt met daarin de hoogtepunten die Steenwijk en omgeving u kan bieden. Mocht u met de auto naar Steenwijk komen kan u elke dag vrij parkeren. Wanneer u met de trein komt heeft u de mogelijkheid om een fiets te huren op het station. Het station is tevens de beginlocatie van alle fietsroutes. Bekijk hier de fiets- en trein arrangement die we voor u hebben samengesteld.

Fietsen langs de historische hunebedden en de wonderlijke wateromgeving

Deze fietsroute is in totaal 47 kilometer. Vanuit Steenwijk zal u via Onna naar Havelte brengen waar u in alle rust van de bosrijke omgeving kan genieten van de flora en fauna. Als u geluk heeft komt u oog in oog te staan met één van de vele herten die leven in dit gebied. In Havelte kan u tevens de befaamde hunebedden bewonderen. Fietsend door de bossen zal u langzaam u weg banen naar de wonderlijke wateromgeving die Giethoorn u kan bieden. Neem een rustpauze aan de waterkant of kom op sterkte bij één van de vele restaurants die Giethoorn rijk is. Ga het water op met een fluisterboot en verken de omgeving alvorens u de fietsroute afsluit op de plaats waar deze fantastische dag begonnen is.

Bekijk hier de fietsroute

Fietsen langs de landelijke omgeving met de enige tonmolen van Nederland

De fietsroute is in totaal 38 kilometer en brengt u onder andere door dorpjes zoals Oldemarkt, de Basse, Thij en Tuk. Elk dorpje heeft zijn eigen karakteristieken. In Oldemarkt is er jaarlijks de Lambertusmarkt. Dit is een overblijfsel van de boter- en veemarkten die hier tot rond 1900 werden gehouden. In Paasloo vindt u de enige bewaard gebleven tonmolen van Nederland. Naast de tonmolen bezit het dorp ook een Hervormde kerk welke stamt uit 1336. Op de route vindt u diverse mogelijkheden om te stoppen of een hapje te eten. Bent u nog een zoek naar een beetje avontuur kan u terecht in het klimbos van Paasloo.

Bekijk hier de fietsroute

Fietsen door Nationaal Park de Weerribben

Wanneer u een waterliefhebber bent is deze route een absolute must. De 53 kilometer tellende fietsroute zal u dwars door Nationaal Park de Weerribben brengen met nostalgische plekjes zoals Blokzijl, Kalenberg, Dwarsgracht, Baarlo en Giethoorn. Geniet van de vele plekjes aan het water, huur een fluisterboot of neem een duik in één van de meren die het gebied rijk is. In de zomer zijn er tal van activiteiten te vinden in en om het water.

Bekijk hier de fietsroute

RUSTPUNTEN

Tijdens een prachtige fietstocht in Steenwijk & omgeving is het goed om af en toe bij te tanken. Dat kan uiteraard op één van de vele terrasjes of in de cafés. Daarnaast zijn er verschillende rustpunten, waar u even op adem kunt komen en, in geval van hoge nood, een sanitaire stop kunt maken. In veel gevallen kunt u er ook een kopje koffie of thee drinken. Voor een overzicht van alle rustpunten in Steenwijk & omgeving, klik hier.