Geschiedenis van Steenwijk

De legende van Steenwijk

Wist u dat er een heuse legende over het ontstaan van Steenwijk bestaat? De legende verteld dat er vroeger drie kastelen hebben gestaan aan de oevers van de AA. De namen van de drie kastelen heten Oostwijk, Middelwijk en Westwijk. Het middelste slot heet Middelwijk en deze hebben ze in de loop der jaren aangepast naar Steenwijk. Deze naam heeft de stad sindsdien behouden. De namen Oostwijk en Westwijk zijn blijven bestaan en is terug te vinden in de straatnamen Oostwijkstraat en Westwijkstraat. En waar hedendaags de brandweer gevestigd is zat voorheen zwembad de Westwijk. Kortom; in verschillende kleine details vindt u de kastelen terug. Het is overigens onbekend wanneer Steenwijk nou precies is ontstaan. In 1523 zijn vele gegevens verloren gegaan tijdens een stadsbrand.

Vestingstad Steenwijk

Wist u dat Steenwijk van oorsprong een vestingstad is? Dat Steenwijk een vestingstad is heeft te maken dat het strategisch ligt. Denk hierbij aan een grens, samenkomst van belangrijke wegen of waterwegen. Aangezien Steenwijk de poort is tot de provincies; Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel was het niet meer dan logisch om Steenwijk een vestingstad te maken. Als vestingstand heeft Steenwijk onder andere stadswallen en grachten. Deze kan u hedendaags nog steeds bewonderen.

Steenwijk tijdens de tachtigjarige oorlog

Steenwijk was een strategische plek tijdens de tachtigjarige oorlog (1568 – 1648) met de Spanjaarden. In deze 80 jaar is het een aantal keren van regime gewisseld tussen de Spanjaarden en Hollanders. Wat goed is om te weten is dat op 5 juli 1592 de Spanjaarden zich overgaven na 44 dagen heftig gestreden te hebben tegen onder andere Johan van den Kornput. Deze naam komt u nog veelvuldig tegen in de stad Steenwijk.

Gemeente Steenwijkerland

In 2003 zijn onder andere Steenwijk, IJsselham, Brederwiede, Vollenhove, Blokzijl, Giethoorn en Kuinre samen gegaan onder de naam Steenwijkland. Eind 2017 bedroeg het aantal inwoners zo’n 43.000. Hiervan wonen zo’n 25.000 inwoners in Steenwijk. Samen met Kampen is Steenwijkerland de grootste gemeente in de kop van Overijssel. De nedersaksische naam van Steenwijk is overigens Steenwiek.

Bekende Steenwijkers

Door de jaren heen heeft Steenwijk een aantal personen gekend die berucht, beroemd of zeer geliefd waren. U kent waarschijnlijk allemaal Freek Oosterhof (Freekie), Minie, Rein Gaal, Anne Beeltje of Gerard Buisman nog wel. Maar als we iets verder de geschiedenis in gaan komen we uit bij namen zoals beeldhouwer Hildo Krop, Leo Polak, Timo Osse, Politieagent Dedden, Johan van den Kornput of Jan Hendrik Tromp Meesters. Stuk voor stuk zijn dit personen geweest die iets hebben bijgedragen aan de stad Steenwijk of nog steeds betekenen.

Steenwijker Gemeentearchief

Wanneer u meer wilt weten over de geschiedenis van Steenwijk kan u terecht bij de Gemeente op dinsdag, woensdag en donderdag van 09:00 tot 16:00. Het is aan te raden om vooraf een afspraak te maken en te laten weten wat u precies zoekt. Er is immers ruim 2000 meter aan informatie beschikbaar dus het kost even tijd voordat de medewerkers gevonden heeft wat u zoekt. Het bezoek adres is Vendelweg 1 te Steenwijk en met is bereikbaar op 0521-140521