Wandelen in Steenwijk

Steenwijk is een bijzondere stad met een bijzonder geschiedenis en een wandeling door de stad en door de omgeving is dan ook een verrassende ervaring.

Een wandeling via de Woldberg, door het park van ‘Villa Rams Woerthe’ of in de richting van Havelte door de uitgestrekte bossen is echt wel een aanrader. Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om te wandelen naar Giethoorn, Steenwijkerwold, de Weerribben of Muggenbeet.

WANDELROUTES

Op zoek naar een gebied waar u uitstekend kunt wandelen? In Steenwijk en omgeving is een compleet wandelnetwerk met 550 km gemarkeerde routes en meer dan 60 kant-en-klare rondwandelingen.

Wandelroute De Woldberg in Steenwijk

Wist u dat de Woldberg is ontstaan door een oprukkende gletsjer tijdens de één na laatste ijstijd? Het hoogste punt is 26 meter boven N.A.P. en is daarmee het hoogste punt van het Friese Woudenpad. Via de hoge metalen uitkijktoren met zijn 131 treden heeft u een prachtig vergezicht waar u onder andere de kerktoren van Steenwijk en bij helder weer Giethoorn en Heerenveen kan bewonderen. Wilt u niet de uitkijktoren beklimmen kan u goed vertoeven in het vlakbij gelegen Theehuis. De paden op de Woldberg zijn verhard met puin wat afkomstig is van het bombardement van Rotterdam. In dit puin zat veel kalk bij waardoor er nu vele kalkminnende planten zoals ‘het Stekelnootje’, ‘Duizendblad’ en de ‘Aster’ te vinden zijn. Onderstaande wandelroutes geven u een impressie welke mogelijkheden u heeft als u gaat wandelen in Steenwijk. Heeft u altijd al eens drie provinciën willen bezoeken in één dag? Dit is uw kans, bijna al onze wandelroutes leiden u door Drenthe, Friesland en Overijssel heen.

• Wandelroute Steenwijk, Woldberg (6,5 km)
• Wandelroute de Woldberg in Steenwijk (8,4 km)
• Wandelroute de Eese in Steenwijk (12 km)
• Wandelroute Paasloo (10 km)

Stadswandeling Steenwijk

Wilt u meer te weten komen over Steenwijk. Laat u rondleiden door één van onze stadsgidsen door onze prachtige stad. Uw gids zal u alles vertellen welke rol Steenwijk had tijdens de tachtigjarige oorlog, de inkwartiering van de Spanjaarden en welke invloed dit heeft gehad voor de prachtige stad. Wist u bijvoorbeeld dat Steenwijk op diverse plekken bijzondere Jugendstil-schatten verborgen heeft.

Tijdens de stadswandeling bezoekt u onder andere het Stadsmuseum van Steenwijk. Hier kan u meer sfeer en cultuur proeven van ons karakteristieke stadje. De stadswal, Sint Clemenskerk en het standbeeld van Johan van den Kornput zullen uiteraard niet ontbreken.

De tour zal in totaal 1,5 uur duren. Bent u nieuwsgierig geworden naar de oude rijkdommen en de verborgen schat?

Na de stadswandeling heeft u de mogelijkheid om de Steenwijker Toren met haar 226 treden te beklimmen. Meer informatie over de stadswandeling kan u hier vinden.

Voorbeeld arrangement

U begint de stadswandeling met een kop koffie en Steenwijker koek, waarna de stadsgids u zal meenemen door ons eeuwenoude centrum. Na de stadswandeling wordt er afgesloten bij één van de horecagelegenheden waar u heerlijk kan nagenieten met een consumptie naar keuze.