Kozijnen: zó weet je of ze aan een schilderbeurt toe zijn

Houten kozijnen en deuren geven je woning een luxueuze aanblik, maar ze vragen wel om periodiek onderhoud. Om ze weerbestendig te maken en in de gewenste kleur te hebben, is een verfbeurt pakweg iedere 3-5 jaar nodig. Dat is voor buitenshuis; binnen gaat het schilderwerk makkelijk 7 jaar mee.

Soms kun je duidelijk zien dat de kozijnen aan een nieuwe lik verf toe zijn. Er ontstaan na verloop van tijd blaasjes of scheurtjes in het schilderwerk en niet veel later bladdert het af. Maar zo ver wil je het niet laten komen, toch?

schilderen verf kwasten

Test of schilderen nodig is

Je hoeft natuurlijk niet op de gemiddelden af te gaan. Als een muur weinig te verduren krijgt door weer en wind, kan de verf langer meegaan. Hetzelfde geldt als de winters mild zijn geweest. Het is dan ook altijd het beste om zelf de conditie van jouw schilderwerk te controleren. Dat kan op één van de volgende manieren.

Poederproef
Pak een vochtige doek en veeg ermee over het houtwerk. Merk je dat er verfpoeder op je doek afgeeft, dan is tijd om de kozijnen opnieuw te schilderen.

Hechtproef
Een andere test die je kunt doen is een stukje duct-tape op het schilderwerk plakken. Trek het vervolgens los en kijk of er verf aan de tape blijft zitten. Zo ja, dan is dat een teken dat je het schilderwerk moet vernieuwen.

Wie moet schilderen?

Schilderen kun je uiteraard zelf doen. Het helpt daarbij als je al enige schilderervaring hebt. Daarnaast heb je tijd nodig, eventueel een ladder of steiger, en het nodige schildermateriaal. Trek er meerdere dagdelen voor uit.

Een andere optie is het inschakelen van een schilder in Steenwijk. Een buitenschilder heeft alles in huis om deze klus snel, veilig en schoon te klaren. Zo kun jij je tijd besteden aan je werk of je gezin, terwijl je verzekerd bent van een spectaculair resultaat.

Terug naar overzicht

Wekelijks alle evenementen ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief