Onze gezondheid is één van de belangrijkste aspecten in ons leven. Vaak beseffen we niet welke invloed we zelf hebben op onze gezondheid. Je hebt het zeker niet altijd zelf in de hand om te voorkomen dat je ziek wordt. Maar zelfs tijdens ziekte kun je met je eigen gedrag veel goeds bereiken voor je herstel en je gezondheid. Naast voldoende bewegen, niet roken en zorgen voor genoeg rust en ontspanning, speelt onze voeding een grote rol bij het optimaliseren van je gezondheid.
Variatie
Het uitgangspunt is om zo gevarieerd mogelijk te eten. Probeer zo veel mogelijk met de groenten en fruit van het seizoen mee te eten. Dat maakt dat je altijd gevarieerd eet. Bij veel producten is het goed om te ontdekken hoe jouw lijf er op reageert. De ene persoon krijgt huiduitslag van melkproducten, terwijl een ander juist van teveel brood darmkrampen krijgt. Drink naast je gevarieerde voedingspatroon anderhalf tot twee liter vocht per dag. Het liefst in de vorm van water of cafeïne vrije thee. Op dagen dat je veel vocht verliest, bijvoorbeeld tijdens het sporten, in de sauna of op een hete zomerdag, dien je meer te drinken dan gebruikelijk. Wist je dat tijdens een dag in de Tour du France een renner wel tot twaalf liter water drinkt?
Luister naar je eigen lichaam
Voor een gezond voedingspatroon is het dus met name belangrijk te luisteren naar je eigen lichaam. Neem daar alle tijd voor. Leer je lijf kennen! Probeer daarbij zoveel mogelijk plantaardig te eten, dat is goed voor je lijf. Dit betekend méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers. Je hebt een lager risico op hart- en vaatziekten bij een eetpatroon met minder vlees. Eet in ieder geval zo weinig mogelijk bewerkte dierlijke producten, zoals kaas en vlees dat is behandeld om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden.