Zó houd je virussen en spyware uit je computer

Computervirussen, wormen, spyware, trojans, malware: het kan soms lastig zijn om ze uit elkaar te houden. Maar belangrijker nog is de schade die ze aanrichten. Ze kunnen de opstartprocedure van je computer vertragen, ongemerkt cryptomunten ‘minen’ of persoonlijke gegevens van je stelen.

Het is dan ook logisch dat je deze ongewenste programmaatjes wilt weren. Maar hoe doe je dat? In deze blogpost geven we je enkele tips waarmee je zo veilig mogelijk met jouw computer omgaat en op internet surft.

computerwinkels computer dokter

Nieuwe gewoonten creëren

Spyware en virussen buiten de deur houden begint met het aanmeten van goede gewoonten. Door veel bewuster om te gaan met onbekende e-mail, websites en software, zijn veel problemen te voorkomen.

Wees voorzichtig met het openen van e-mailbijlagen.
• Ga nooit in op een e-mail van (schijnbaar) jouw bank, die vraagt om je pincode of andere persoonlijke gegevens. Je bank heeft deze gegevens al.
• Installeer alleen browser-plugins die regelmatige updates krijgen.
• Download geen software die je niet kent of die jou niet is aangeraden.

Je zou zeggen dat je ook adult- en illegale downloadwebsites moet mijden, maar in de praktijk zijn vliegticketzoekmachines en restaurant-websites gevaarlijker. Daarom is het belangrijk om een firewall of anti-spywarepakket te installeren. Die verwijdert indringers terwijl je surft.

Virussen en spyware verwijderen

Voorkomen is beter dan genezen, maar een digitale schoonmaakbeurt is altijd een goed idee. Je weet immers nooit welke schadelijke programma’s zich toegang tot jouw pc of laptop verschaften.

Daarvoor is een virusscanner benodigd. Een goede virusscanner wordt constant geüpdatet, zodat het de nieuwste virussen en malware herkent. Zo’n pakket kun je bij een computerwinkel in Steenwijk kopen, maar vaak ook gewoon downloaden. Bekende namen zijn Kaspersky, BullGuard en Norton. Let wel op dat je de licentie ervoor jaarlijks dient te vernieuwen – dat heeft te maken met de constante updates die de ontwikkelaars doorvoeren om de virussen bij te blijven.

Terug naar overzicht

Wekelijks alle evenementen ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief