Zo onderhoud je jouw pc of laptop

Vaak komen we ten aanzien van het onderhoud van onze computer pas in actie als er iets mis is. Bijvoorbeeld als hij traag opstart of als bepaalde programma’s niet meer reageren. Dit kun je voorkomen door je computer ongeveer een keer per jaar preventief onderhoud te geven. Preventief onderhoud zorgt voor een stabieler, sneller werkend systeem met minder kans op storingen. Denk bij onderhoud aan de optimalisatie van de opstartsnelheid en het verwijderen van overbodige programma’s. Ook is het stofvrij maken van een pc of laptop erg belangrijk.

onderhoud aan je pc of laptop bril muis telefoon

Onderhoud aan de buitenkant

Je kan je computer stofvrij maken, door hem aan de achterkant open te schroeven en het zichtbare stof weg te vegen. Eventueel kan je hierbij een klein zacht borsteltje gebruiken. Een laptop stofvrij maken is minder noodzakelijk, omdat deze niet zoveel stof vangt. Het is altijd een goed idee om alle poorten (zoals de usb-poort) stofvrij te houden. Ook het beeldscherm van je computer verdient aandacht! Deze kun je reinigen met een microvezeldoekje met wat water of schoonmaakazijn. Het is niet nodig om hiervoor speciale schoonmaakmiddelen te kopen. Vergeet ook niet je muis en toetsenbord regelmatig te reinigen. Dit voorkomt dat het vuil overal tussen gaat zitten. Het meeste vuil zie je niet en je zal het daarom pas merken als het te laat is!

Onderhoud van software en hardware

Ook de binnenkant van je computer heeft aandacht nodig. Eenvoudig computeronderhoud bestaat uit het verwijderen van overbodige software, het opschonen van de harde schijf en het defragmenteren van de harde schijf. Er zijn online diverse programma’s te vinden waarmee je deze klus kan klaren. Voor sommigen zul je echter wel moeten betalen. Een andere optie is om één keer per jaar je computer naar een specialist te brengen. In Steenwijk kun je daarvoor goed terecht. Mocht je computer er echt niet meer reageren, raadpleeg dan altijd een specialist voor je besluit een nieuwe te kopen. Vaak kan er meer gerepareerd worden dan je denkt!

Terug naar overzicht

Wekelijks alle evenementen ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief