Zo schiet je de mooiste plaatjes met je camera

Waar vroeger het maken van een foto een spaarzame en kostbare bezigheid was, daar is het maken van foto’s nu iets wat we bijna dagelijks doen. Iedereen met een smartphone op zak maakt regelmatig een foto. Soms is het even een snelle foto, omdat je iets leuks wilt delen met je vrienden of familie. Er zijn gelukkig ook nog veel mensen die wat meer aandacht besteden aan het maken van een mooi plaatje. En het fijne is dat er tegenwoordig veel toegankelijke functies op een camera zitten, die het erg leuk maken om je best te doen een mooie foto te maken.

jongen met een camera die een foto aan het maken is

De aanschaf van een camera

Als je voornemens bent om mooie foto’s te maken, ren dan niet gelijk naar de winkel om de duurste of nieuwste camera te kopen. Focus je in eerste instantie op de fotografie en kijk pas daarna welke apparatuur je het best kan helpen jezelf hierin te verbeteren. In Steenwijk zitten een paar speciaalzaken voor camera’s. Daar kunnen ze je goed op weg helpen. Maak het jezelf niet te moeilijk door gelijk alles van je nieuwe camera te willen begrijpen. Er zijn twee basisprincipes die belangrijk zijn om vanaf meet af aan te begrijpen, namelijk het diafragma en de ISO waarde. Onthoud dat je bij een lager getal van het diafragma (bijvoorbeeld f/2.8) minder licht nodig hebt om een scherpe foto te maken en dat je achtergrond gemakkelijke onscherp wordt. Bij een hoger getal heb je veel licht nodig en is bijna alles in de foto scherp. Voor je lichtgevoeligheid kun je onthouden dat een hogere ISO waarde (bijvoorbeeld ISO 1600) zorgt voor minder bewogen foto’s bij weinig licht, maar wel ruis in je foto veroorzaakt.

Aan de slag met je camera

Naast deze belangrijke uitgangspunten zijn er nog tal van tips die je mee kan nemen als je met je camera aan de slag gaat. Let bijvoorbeeld op de compositie. Dit is de manier waarop je het beeld kiest. Kijk door de zoeker van je camera en zorg dat wat je ziet prettig oogt. Dat doe je in de basis door te letten op eenvoudige dingen. Plaats je onderwerp bijvoorbeeld niet in het midden van het beeld. Een andere handig tip is het aanhouden van dezelfde hoogte als waarop je onderwerp zich bevind. Wees daarbij ook simpelweg speels! Beweeg je camera wat heen en weer en ontdek wat jouw beweging doet met het beeld. Net als bij zoveel geldt hier: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En voor oefening hoef je niet ver op pad. Ga er samen op uit en ga naar de Woldberg. Samen de camera ontdekken betekend dubbel zoveel plezier en je leert er beiden van!

Terug naar overzicht

Wekelijks alle evenementen ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief