Giethoorn, de Wieden, het Zwarte Meer en de Friese Meren zijn allemaal makkelijk te bereiken vanuit Steenwijk. Geen wonder dat je daar zo veel mogelijk van wilt profiteren met je eigen boot. En alhoewel het begrijpelijk is dat je zo snel mogelijk met je boot naar het water wilt rijden, mag jouw boot trailer onderhoud er niet bij in schieten. Maar hoe onderhoud je een boottrailer?
BOVAG-checklist
Er bestaat nog geen APK-plicht voor boottrailers. Daarom gebruiken de meeste vakgarages de BOVAG-checklist voor aanhangwagens. Op basis daarvan kunnen we de volgende gevoelige punten van boottrailers aanwijzen.
- Remmen en lagers
Voorzie alle draaipunten regelmatig van vet of olie. Heb je een boottrailer die je het water in rijdt, dan verdienen de lagers extra aandacht. Maak je veel kilometers met je boot, dan het kan de investering in een kantelbare trailer met boottrolley waard zijn.
- Koppeling en oplooprem
Door de constante belasting is zelfs de kogelkoppeling aan slijtage onderhevig. Controleer daarom geregeld of de slijtage-indicator nog in het groen staat. Check ook of de veiligheidskoppeling, waarmee de trailer aan de auto vast blijft zitten als de koppeling onverhoopt losraakt, er nog goed uitziet. Bij grote geremde trailers is er een veiligheidskabel die de handrem in zo’n geval activeert.
- Stalling
Je boottrailer blijft in de beste staat wanneer je hem op een droge plek stalt. En dan bedoelen we niet alleen in een overdekte stalling, maar in droge lucht. Als het niet anders kan, kun je de aanhanger onder een groot zeil in de buitenlucht zetten.
Veiligheid op de weg
Naast het onderhoud is jouw rijstijl van invloed op de staat van je boottrailer. Het is in elk geval belangrijk om nooit sneller dan 90 km per uur te rijden. Neem de bochten zo ruim mogelijk om te voorkomen dat je een stoeprand meepikt.